Diz Bağları Güçlendirme Egzersizleri
24 Temmuz 2024

Diz Bağları Güçlendirme Egzersizleri

Diz Bağları Güçlendirme

Dizlerimiz, vücudumuzun hareket kabiliyetinde en önemli rolü üstlenen eklemlerden biridir. Dizlerin sabit kalması ve hareket etmesi, dizlerde bulunan yan ve çapraz bağlar sayesinde mümkündür. Çapraz bağlar, diz ekleminde yer alan kaval ve uyluk kemiklerini kuvvetli bir şekilde birbirine bağlar. Bu bağlar, diz düz tutulduğunda gerekli olan stabiliteyi sağlar. Dizlerin önünde ve arkasında bulunan çapraz bağlar, ani yön değişiklikleri, koşma sırasında, herhangi bir darbe neticesinde veya diz dönmesi sonucu yaralanmalara maruz kalabilir.

Yan bağlar ise tibia ve femur adı verilen kemikleri dıştan ve içten birbirine sabit bir şekilde bağlar. Eklemlerin yanlara açılmasına engel olan bu bağlar, aynı zamanda eklemlerin hareketlerinin sabitlenmesinde çapraz bağlara yardımcı olur. Dizlerde bulunan bu iki bağın stabilitesinin bozulması, kişinin normal hayatını olumsuz yönde etkiler ve dizlerde bulunan kasların kireçlenmesine neden olabilir.

Herhangi bir sorun nedeniyle yaralanan veya güçsüz olan diz bağları, düzenli bir şekilde yapılan ve diz bağlarını güçlendiren egzersizlerle kuvvetlendirilebilir.


  • Öncelikle yere sırtüstü uzanın ve bacaklarınızı düz bir şekilde uzatın. Dizlerinizi kırmadan önce sağ dizinizi yukarı kaldırıp yaklaşık 10 saniye kadar yukarıda tuttuktan sonra tekrar indirin. Aynı işlemi sol diziniz için de uyguladıktan sonra bu hareketi 5 defa tekrar edip başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Sırt üstü uzanmış pozisyonda iken yukarıdaki hareketi ayak bileklerinize 2-3 kilogram ağırlık koyarak sağ ve sol bacağınız ile aynı şekilde tekrar edip başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Bir masa ya da sehpanın üzerine ayaklarınız aşağı sarkacak şekilde oturun. Önce sağ bacağınızı yukarıya doğru masa ile aynı hizada olacak şekilde kaldırıp bu pozisyonda 5 saniye kadar kalıp bacağınızı tekrar indirin. Bu hareketi 10 defa tekrar ettikten sonra aynı işlemi sol bacağınız için de uygulayıp başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Ayakta iken bir duvara yaslanın ve dizlerinizi yavaş bir şekilde kırarak yere eğilip ayaklarınızın parmak ucuna dokunarak 10 saniye kadar bu pozisyonda durun. Bu hareketi 10 defa tekrar ettikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün ve bu sayıyı her egzersizde artırarak devam edin.
  • Yere uzanın ve önce sağ dizinizin topuğunu duvara yaslayarak dizinizi vücudunuza doğru çekerek duvara baskı yapmasını sağlayın. Bu pozisyonda 10 saniye kalıp 5 saniye dinlendikten sonra aynı işlemi sol diziniz için de uygulayıp bu hareketi 5 defa tekrar ettikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Bir sandalyenin ayaklarını kalın bir ip ile birbirine gergin bir şekilde bağladıktan sonra sandalyenin üzerine oturun ve önce sağ bacağınızla bağlamış olduğunuz gergin ipi geriye doğru çekin ve bu pozisyonda 5 saniye bekleyin. Bu hareketi 10 defa tekrar ettikten sonra aynı hareketi sol bacağınız için de tekrar edip başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Ekstra Bilgiler ve Uyarılar

Diz bağlarını güçlendirme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • Egzersizlere başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yaparak kaslarınızı hazırlayın.
  • Egzersizleri yaparken vücudunuzu aşırı zorlamamaya özen gösterin ve ağrı hissettiğinizde egzersizi durdurun.
  • Egzersizlerin düzenli olarak yapılması, diz bağlarının güçlenmesi açısından büyük önem taşır.
  • Yaralanma durumlarında bir uzmana danışarak profesyonel yardım alın.
  • Dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi, kas ve bağ dokularının sağlıklı olması için gereklidir.

Bu egzersizleri düzenli olarak uygulayarak diz bağlarınızı güçlendirebilir ve olası yaralanmalardan korunabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz ve doğru beslenme alışkanlıkları edinin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Kapağı Gıcırdaması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Gıcırdaması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Sol Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Ödem Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Ödem Belirtileri ve Tedavisi