Otururken Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Otururken Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Otururken Diz Ağrısı

Otururken diz ağrısı, genellikle dizin zorlanması veya ani bir incinme sonucunda ortaya çıkar. Diz ağrısı çoğu durumda doktor müdahalesi gerektirmez. Diz eklemi, vücudun tüm ağırlığını taşıdığı ve koşma veya zıplama gibi aktiviteler sırasında ekstra güç harcadığı için hasara ve ağrıya oldukça yatkındır. Bu nedenle, normalin üzerinde kilosu olan bireylerde diz ağrısı görülme olasılığı yüksektir. Her iki dizde birden ağrı varsa bu genellikle kireçlenme kaynaklıdır, tek dizde ağrı varsa nedenler çeşitlilik gösterebilir.

Diz Ağrısının Nedenleri

Diz ağrısı birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu sebepler şunlardır:
  • Artrit denilen eklem iltihaplanmaları,
  • Menisküs yırtılmaları,
  • Plika adı verilen diz kapağı kemiğinin (Patella) içteki bir bağlantıya stres uygulaması,
  • Diz eklemine sıvı/akışkan birikmesi,
  • Diz eklemine aşırı stres yüklenmesi,
  • Baldır kaslarının gerginliği veya aşırı güçsüzlüğü,
  • Leğen kemiğinin ve buna eklem yapan baldır kemiğinin dengesiz duruşu,
  • Ayaklardaki düztaban gibi bozukluklar.

Diz Ağrısında Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Diz ağrılarıyla birlikte aşağıdaki belirtileri gözlemlerseniz, derhal bir ortopedi doktoruna başvurmalısınız:
  • Özellikle uykudan uyandığınızda veya ters hareketlerde dizinizde kilitlenme var mı?
  • Hareketler sonrasında dizinizde şişlik ve sıcaklık artışı var mı?
  • Çömelme ve ayağa kalkmada zorluk çekiyor musunuz?
  • Yürüyüşünüz dizinizde ağrılara sebep oluyor mu?
  • Dizinizi bükerek oturduğunuzda dizinizde tutulmalar veya ağrılı durumlar yaşıyor musunuz?
  • Dizinizde yer yer şişlikler görüyor musunuz?
  • Dizinizde bacağınızı salladığınızda hissettiğiniz bir tıkırtı veya boşluk duygusu oluşuyor mu?

Diz Osteoartriti (Gonartroz, Kireçlenme)

Diz osteoartriti, eklem hastalıkları arasında omurgadan sonra en yaygın görülen rahatsızlıktır. Osteoartritli bir hastanın ilk şikayeti genellikle ağrıdır. Ağrı, aktivite ile artar ve genellikle istirahat ile kaybolur. Merdiven inip çıkarken veya oturup kalkarken diz ağrısı artar. Yük transferi ve yürüme ile de ağrı artabilir ve hasta ağrı nedeniyle oturup dinlenmek zorunda kalabilir. Hava değişiklikleri de ağrıyı artıran faktörlerdendir. Ağrı ile birlikte eklem tutukluğu da görülebilir. Aktiviteyle kısa sürede geçer. Hasta, hareket ederken ekleminden gelen kıtırtı, kütürtü gibi seslerden ve şişlikten şikayet edebilir. Röntgen ile osteoartrit tanısı doğrulanır ve derecesi saptanır. Akut alevlenmelerde osteoartritli dizin istirahati gerekir.

Ağrı ve şişlik azalıncaya kadar belirli bir süre baston kullanılabilir. Yaşlılara ve sürekli ağrısı olanlara sürekli baston kullanmaları önerilir. Baston ve değnek, istirahati sağlamanın yanı sıra diz üzerine binen yükü de azaltır ve yaşlı hastaların ayakta durmasına yardımcı olur. Osteoartritli hastaların çoğu kiloludur. Fazla kiloların diz eklemi üzerine binen yükü artıracağı, bunun da ağrıya sebep olacağı hastaya anlatılmalıdır. Hastalar ayakta durmaktan ziyade koltukta oturarak çalışmalı, çömelme ve diz çökmeden kaçınmalıdır. Kas gücünü artırmak ve eklem çevresindeki kasların erimesini önlemek amacıyla egzersizler önerilir. Fizik tedavi, eklem hareketliliğini artırmanın yanı sıra ağrıyı da azaltır. Bu hastalarda PRP ve ozon tedavisi de düşünülebilir. Bu tedavilere yanıt vermeyen, günlük işlerini yapamayan ve deformitesi olan hastalara cerrahi tedavi uygulanır. Diz ağrılarına sebep olan rahatsızlıklar farklı şekillerde ve farklı hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilir. Diz ağrıları makalemizde anlatılan durumları yaşıyorsanız, bir hastanenin ortopedi bölümünden randevu alarak kontrol olmanız gerekmektedir. Diz ağrılarının bir özelliği, erken tedavi edildiğinde basit yöntemlerle iyileştirilebilmesidir. Ancak geç kalındığında diz ağrıları artacak ve tedavi buna bağlı olarak zorlaşacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni