Koşu sırasında vücudumuzun kas ve iskelet sistemi aktif hale gelir, ancak dizler doğrudan baskı altındadır. Bu nedenle koşu sonrası diz ağrısı bazen kaçınılmaz olabilir. Dizlerimizin karmaşık ve fonksiyonel yapısı ağrı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Üzerinde sürekli yük oluşu, ağrı ve sakatlanmaya neden olabilirken, koşu sonrası oluşacak diz ağrısı her an beklenebilecek bir rahatsızlık haline gelebilir. Koşuya başlamadan önce diz ağrısı çekmemek için ısınma ve esnetme hareketleri yapılmalı, uygun spor ayakkabı kullanılmalıdır.
Dizde Ağrıya Neden Olan Bölümler
Diz, kalçadan itibaren başlayan uyluk kemiği (femur) ile ayak bileğinden yukarıyı oluşturan kaval kemiği (tibia) birleştiği bölgede eklemi oluşturur. Diz eklemi ile çok bağlantılı olmasa da fibula kemiği de tibia'nın arkasından dize yakın yerden bağlanır. Femur kalçadan arkaya çok az açılırken, öne doğru göğüs hizasına kadar açılabilir. Tibia ise diz kapağının engellemesi ile öne açılamaz, geriye doğru açılarak kalça hizasına kadar çıkabilir. Bu durum insanın akordiyon gibi katlanarak yere çökmesine olanak sağlar. Diz eklemi, vücudumuzdaki en büyük eklemdir. Dizde meydana gelen ağrıya neden olan dizin bölümleri aşağıda sıralanmıştır:
- Kıkırdak: Eklem içi kemik yapısı kıkırdak ile örtülmüştür. Tam yükün geldiği kıkırdak bölgeye menisküs denir. Femur ve tibia arasında tampon görevi görür, kenarları yüksek ortaya doğru incedir. Eklem sisteminin rahat çalışması için eklem içinde burslarda eklem sıvıları bulunur. Bu sıvılar diz faaliyetlerinin yoğunluğuna göre eklem kemikleri arasına salgılanarak kemiklerin birbirine sürtmeden rahatça kaymasına olanak tanır. Menisküs yırtığı koşu sonrası diz ağrısı yapar.
- Bağ Doku: Ön, yan ve arka çapraz bağlar olarak sınıflandırılır. Yan bağlar, tibia ve femurun birbirine sıkıca bağlanmasını sağlar. Bağ dokusunun her iki ucu kemiğe bağlanır. Bacakların yanlara açılmasını önler. Hareket kabiliyetleri sınırlıdır, yapısı itibarı ile tendonlardan farklıdır. Ön çapraz bağlar tibia ve femurun tam ortasından birbirlerine sıkıca bağlar. Yapısı gereği görevi dizin dönmesini ve dizin, diz kapağını aşarak öne doğru açılmasını engellemektir. Arka çapraz bağ ise kaval kemiği tibia'nın arkaya doğru çıkmasını önler. Koşu sonrası zorlanan bu bağlarda yırtılma meydana geldiğinde şiddetli ağrı kendini gösterir.
- Dizde Bulunan Kas Yapısı: Kaslar, enerjinin açığa çıktığı önemli yapılardır. Dizimiz vücudumuzun en güçlü bölgelerindendir. Özellikle ayağımızla sırtımızı sağlam yere yaslayarak bir itme hareketi gerçekleştirdiğimizde (kayık kürekçileri) dizlerimizden fazlasıyla istifade ederiz. Koşmak, atlamak, yürümek hepsi diz kasları ile doğrudan ilgili faaliyetlerdir. Diz kasları, bağ ve tendonlara destek olarak sabitliğe yardımcı olur. Dize bağlı iki kas grubu bulunur. Leğen kemiğinden aşağı doğru femur boyunca uzanan kas dokusu diz kapağı üzerinde sertleşerek tendon halini alır, oradan devam eder ve diz kapağını geçerek tibianın ön üstüne yapışır. Ayrıca hareket kabiliyetini artıran hamstring kasları ve diğer kaslar bacak hareketlerinin istenildiği gibi yapılmasını sağlar. Koşu sonrası kaslardan meydana gelen zorlanma ve sakatlanmalar şiddetli ağrılara neden olur.
Koşu Sonrası Diz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Koşu sonrasında dizimizde yorgunluğa bağlı hafif bir ağrı hissediyorsak, bunun için kendimiz uygulayacağımız buz tedavisi ile ağrıyı hafifletebiliriz. Bunun yanı sıra sorunun hafif olduğunu düşünüyorsak yine ağrıyı azaltacak kremler kullanabiliriz. Ancak diz ağrısı kireçlenmeye bağlı ise bu sefer ısıtma yöntemi ile tedavi şekli benimsemeliyiz. Koşudan sonra dizde meydana gelen ağrı yanma, batma, şişme, kızarma veya morarma ile ortaya çıkmış ise mutlaka bir ortopedi hekimine başvurmanız gerekir. |
Koşudan sonra dizlerimde şiddetli bir ağrı hissettim ve şişme oldu, bu durumun neden kaynaklanabileceğini ve ne yapmam gerektiğini merak ediyorum. Dizimdeki ağrı kıkırdak, bağ doku veya kas yapısından kaynaklanıyor olabilir mi? Ve bu şişlik ve ağrı için hangi tedavi yöntemlerini uygulamalıyım?
Cevap yazMerhaba Kanver,
Dizinizdeki şiddetli ağrı ve şişme, koşu sırasında ya da sonrasında meydana gelen bir yaralanmadan kaynaklanıyor olabilir. Bu durum kıkırdak, bağ doku ya da kas yapısından kaynaklanabilir. Menisküs yırtığı, bağ yırtılması veya tendinit gibi durumlar da bu belirtilere neden olabilir.
Öncelikle, dinlenmek ve dizinizi yüksekte tutmak ağrı ve şişmeyi azaltabilir. Buz uygulamak da iltihaplanmayı azaltmak için yararlı olabilir. Ancak, bu belirtiler devam ederse veya şiddetli bir hal alırsa, bir ortopedi uzmanına başvurmanız gereklidir. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak kesin bir tanı koyabilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.
Sağlıklı günler dilerim.