Diz Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Diz Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diz Sıvısı

Diz sıvısı, vücutta bulunan kemiklerin hareketi esnasında kemiklerin sürtünmesini önleyen ve iki kemik arasında bulunan sıvı maddesidir. Bu sıvı, sinoviyal sıvı olarak isimlendirilir ve sinoviyal kese içerisinde yer alır. Diz sıvısı, diz eklemlerinin hareket esnasında işlevini daha kolay yerine getirmesine yardımcı olur. Doğal sebeplerden dolayı dizde bulunan sıvının eksilmesi, bu bölümde çeşitli problemlere yol açar. Bu sıvının eksikliği, vücudun su ihtiyacının karşılanmaması ve aşırı tuz kullanımı sebebiyle oluşur. Ayrıca, bu dokulara kan taşıyan damarların tıkanması ile dizde bulunan eklemler arasındaki sıvılarda azalmalar gözlenebilir.

Diz Sıvısının Eksikliğinin Görülme Sebepleri Nelerdir?

Diz sıvısı eksikliği genellikle aşırı kilolu kişilerde daha fazla görülmektedir. Şeker hastaları ve kireçlenme gibi rahatsızlığı olan hastalarda da diz sıvısında azalmalar gözlenir. Ayrıca, hareketsiz kalan kişilerin eklem yerlerinde bulunan sıvılarda azalma meydana gelir. Bunun nedeni, hareketsiz eklemler arasında sıvı üretilmezken; en ufak hareket esnasında bu bölgelerde ağrılar oluşur. Aşırı ağır işlerde çalışan kişilerde diz eklemleri hasar gördüğü için diz arasında bulunan sıvının azalmasına neden olur. Ayrıca, diz sıvısının azalmasının nedenleri arasında, kişide bulunan kalsiyum gibi kemiklere yararlı olan minerallerin vücuda yeterli düzeyde alınmaması ile bu bölgelerde bulunan sıvılarda azalmalar gözlenir. Yine kadınlarda gözlenen doğum gibi olaylar sonrasında oluşan kalsiyum eksikliği ile eklem bölgelerinde sıvılarda azalma oluşur.

Diz Sıvısı Eksikliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diz sıvı kaybı, sinoviyal sıvının kemik ve dokular etrafında azalması ile gözlenen bir hastalıktır.
  • Bu sıvının yeterli düzeyde bulunması için öncelikle kilolu olan kişilerin kilo vermesi gerekir. En önemli tedavi şekli, kişinin fazla kilolarının giderilmesiyle oluşur. Çünkü bu kilo sebebiyle doğal kıkırdak ve kemik yapısında aşınmalar gözlenir. Fazla kilo, vücudun iskelet yapısını bozarken; eklemler arasında yer alan sıvının bitmesine neden olur. Bu yüzden kilo azaldıkça sıvıların azalmasının önüne geçilmiş olur.
  • Egzersiz gibi önemli hareketlerle kas gücü artırılırken; bu bölgede olan sıvı eksikliği giderilmeye çalışılır. Ayrıca, merdiven inip çıkma, yüzme, yürüme gibi hareketler de bu bölgede bulunan sıvının çoğalmasını sağlayacaktır. Diz ekleminde bulunan sıvı, kıkırdakların hareket yapması sonucunda salgılanmaktadır. Hareketsizlik sebebi ile azalan sıvının egzersiz hareketleriyle önemli miktarda artması sağlanır.
  • Yapılan egzersizlerin yanında ek olarak ilaçlarla bu bölgede bulunan sıvının artması sağlanır. Tıpta olan tedavi şekilleri arasında, o bölgeye enjekte edilen sıvı sayesinde bu bölümde azalmış olan sıvıya takviye uygulanır. Ağrılı ve sancılı bir süreç olan diz eklem sıvısının azalması, yapılan tetkik ve tedaviler sonucunda yerine getirilmeye çalışılsa da vücudun bu sıvıyı kendisinin üretmesi daha sağlıklı olacaktır.
  • Diz sıvısının eksikliğini artırmak için tükettiğimiz yiyecekler bu bölümde sıvı artışını tetikler. Bu sebepten kemik ve ilik gibi besinler kaynatılarak tüketildiğinde, diz sıvısında bulunan eksikliklerin giderilmesi sağlanır. Kemik suyunda bulunan vitamin ve mineraller sayesinde önemli düzeyde diz sıvısında artış gözlenir. Kemikleri kaynatmadan önce belli bir süre sirkeli suda bekletmek oldukça faydalıdır.
  • Ayrıca D vitamini içeren gıdaların tüketilmesi diz sıvısının artmasını sağlar. Böylelikle dizde bulunan sıvı kaybı önlenir. Bunun sayesinde diz eklem bölgesinde bulunan sancı ve şişme gibi olayların azaltılması sağlanır.
  • Diz sıvısı eksikliğinde aşınma protezi veya mikro kıkırdak yöntemi ile kıkırdağın tümünün kaybedildiği durumlarda, aşınan küçük kemik bölgelerine mikro kıkırdak uygulaması yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menisküste Kök Hücre Tedavisi

Menisküste Kök Hücre Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Diz Kapağı Kütlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Kütlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi