Diz Kapağı Çıkması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diz Kapağı Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Çıkması

Diz kapağı çıkması, özellikle ağır işlerde çalışan ve vücudu tam olarak gelişmemiş kişilerde sıkça görülen bir durumdur. Diz kapağında bulunan bağlar hassas olduğundan, küçük zorlanmalarda bile esneyerek çıkıkların meydana gelmesine neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre, diz kapağı çıkmasıyla hastaneye başvuran kişilerde genel problemin travmalar olmadığı anlaşılmıştır.

Diz kapağı çıkması, bazen doğum sırasında da meydana gelebilir. Bebeğin diz kapağının son derece hassas ve yeni olması nedeniyle, zor doğumlarda bu tür kazalar yaşanabilir. Diz kapağında meydana gelen çıkıklar, aslında tam olarak diz kapağında değil, bu bölgede bulunan patellalar içerisinde meydana gelir. Bu bölgede birbirine tutunmuş halde bulunan dokuların yerinden çıkması ile diz kapağı çıkması durumu görülür. Bazı insanlarda bu durum meydana gelse bile, diz kapağının işlevinde herhangi bir aksama ya da bozulma meydana gelmez. Böyle durumlarda genellikle doktorlar hastaya küçük ilaç tedavileri ve sıkı takip uygularlar. Bu şekilde zamanla diz kapağı kendiliğinden yerine oturur.

Diz Kapağı Çıkması En Çok Kimlerde Görülür?

Diz kapağı çıkması en çok spor yapan insanlarda görülmektedir. Çünkü bu insanlar gün içerisinde çok daha sıkı hareketler yaparlar. Özellikle kontrolsüz bir şekilde amatör sporlarla uğraşan insanlarda diz kapağı çıkması yaygın olarak karşılaşılır. Bunun yanı sıra hentbol, futbol, halter kaldırma gibi hızlı hareketler gerektiren spor dallarında da kişiler her ne kadar profesyonel olursa olsun bu tür kazalar yaşanabilir. Diz kapağı çıkması meydana geldiği zaman, ikincide ve üçüncüde çok daha yaygın bir şekilde görülebilir ve bu durum kronik bir hale gelebilir. Bu nedenle diz kapağınızın ikinci kez ya da üçüncü kez çıkmasına engel olmalısınız.

Diz Kapağı Çıkması Belirtileri Nelerdir?

  • Diz kapağı çıkıklarında en büyük belirti, diğer eklemlerde olduğu gibi çok şiddetli ağrılardır. Meydana gelen ağrılar, kişilerin diz kapaklarını hareket ettirmeye çalıştıklarında daha da artar. Oldukça şiddetli ağrılara neden olan bu durum acilen müdahale edilmelidir.
  • Diz kapağı çıkması sorununun bir diğer belirtisi ise diz kapağında hareket kayıplarının görülmesidir. Diz kapağı çıkması durumunda eklemler yerinden oynar ve tam olarak hareket edemez. Zaten kişi hareket ettikçe şiddetli ağrılar ortaya çıkar.
  • Diz kapağında şiddetli şişlikler görülebilir. Bu duruma neden olan şey, kişideki dolaşımın bozulması ve bazen sinirlerin sıkışmasıdır. Bazı insanlarda şişliklerle birlikte diz kapağında ve alt kısmında morarma sorunları oluşabilir. Bu durumlarda kesinlikle tıbbi müdahale şarttır.
  • Son olarak, diz kapağı çıkmasının bir diğer belirtisi de hareket etme sırasında diz kapağında sürtme seslerinin meydana gelmesidir. Sanki pürüzlü bir ekleme sahipmiş gibi sesler duyabilirsiniz.

Diz Kapağı Çıkığı Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diz kapağı çıkığı şüphesi olan kişilerde, öncelikle doktor elle muayene yapar. Bunun yanında, diz kapağında herhangi bir çatlağın ya da kırığın olup olmadığını anlamak için ortopedi ve travmatoloji uzmanı bir röntgen filmi isteyebilir. Diz kapağı çıkmasının tedavisi, genellikle doktorun diz kapağını yerine oturtmaya çalışması ile yapılır. Bu işlem bazen kendiliğinden de olabilir. Eğer gerekirse, kişilerde fizik tedavi uygulamaları yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prp Diz Tedavisi Nelerdir?

Prp Diz Tedavisi Nelerdir?

Diz Kapağı Altında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Altında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi