Diz Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Diz Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Altı Ağrısı

Diz altı ağrısı, diz ekleminin arkasındaki herhangi bir rahatsızlık veya ağrı türüdür. Bu ağrı, diz hareketsizken ya da hareket halindeyken de ortaya çıkabilir. Diz, uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında menteşe biçiminde bir eklemdir ve vücudun en büyük ve en çok kullanılan eklemlerinden biridir. Bacağımızı hareket ettirdiğimizde, diz bölgesindeki eklemler de hareket eder. Gün içinde çok sık ve fazla kullanıldığından, diz yaralanma ve incinme olasılığı, vücudun diğer bölgelerine göre oldukça fazladır. Diz altındaki ağrının şiddeti, ağrının neden kaynaklandığına göre değişiklik göstermektedir. Diz arkasında oluşan ağrılarla beraber; inflamasyon, sıcaklık artması, yanma, şişlik, morluk ve sertlik de oluşabilir.

Diz altındaki ağrı, diz kapağının altında ya da diz kapağı bölgesinde oluşabilir. Dize alınan darbeler, dizin sert bir zemine çarpması ya da çok yürümekten kaynaklanan diz ağrısı genellikle kısa sürelidir ve dinlenince geçer. Ancak bazı ciddi sağlık problemleri durumlarında da diz ağrısı sorunu ile karşılaşılmaktadır.

Diz Altı Ağrısının Nedenleri

Sinovyal Sıvı Birikmesi

Diz altındaki ağrı, genellikle dizin arkasında sinovyal sıvı birikmesi olarak nitelendirilen Baker Kisti hastalığına işaret eder. Bu kistin içinde sinovyal sıvı bulunur; bu sıvı, eklemleri yağlar ve eklem kıkırdağı arasındaki sürtünmeyi azaltır. Baker kisti ile ilgili problemler geçici niteliktedir ve bu kist kalıcı hasara neden olmaz. Genellikle çocuklarda ve yetişkinlerde görülmektedir.

Bacakta Oluşan Kan Pıhtısı

Diz altındaki ağrılar, derin ven trombozu belirtisi, yani bacakta kan pıhtısı olarak bilinen ciddi ve hayatı tehdit eden bir duruma işaret ediyor olabilir. Kan pıhtısı bacaktan ayrıldığı zaman akciğerde pulmoner emboli, kalp krizi ve hatta felce neden olabilir.

Diz Kapağı Tendiniti

Vücutta bulunan tendonların iltihaplanması olayı, diz kapağı tendiniti olarak bilinmektedir. Tendonların görevi, kemik ve kasları birbirine bağlamaktır. Genellikle tendonların iltihaplanma rahatsızlığına sık rastlanır. Özellikle sporla ilgilenen kişilerde görülürken, en fazla futbolcularda rastlanır. Tendonların iltihaplanmasının belirtisi ise dizde oluşan ağrıdır.

Menisküs Yırtılması

Uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alan menisküs dokusu, lastiğe benzer bir kıkırdaktan meydana gelmektedir. Bu kıkırdak oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dizlere fazla ve orantısız ağırlık yüklendiğinde, yapılan ani hareketler menisküs yırtığına sebep olabilir. Menisküs yırtılması da futbolcularda oldukça sık görülürken, dizleri zorlayıcı işlerle uğraşan kişilerde de görülmektedir.

Eklem Kireçlenmesi

Yaşlandıkça eklemlerin aşınması, yıpranması ve fazla ağırlık yüklenmesinden meydana gelen eklem kireçlenmesine osteoartrit de denilmektedir. Dizde bulunan kıkırdakların hasar görmesi de kireçlenmeye yol açmaktadır.

Ekstra Bilgiler

  • Diz ağrısının teşhisi için doktora başvurulması önemlidir.
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon ağrının hafifletilmesinde etkili olabilir.
  • Egzersiz ve sağlıklı beslenme, diz sağlığının korunmasında önemli rol oynar.

Diz altı ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve bu ağrıların doğru teşhisi ve tedavisi için mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır. Erken teşhis, tedavi sürecinin daha etkili olmasını sağlar ve yaşam kalitesini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Kapağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Kayması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Kapağı Kayması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküste Kök Hücre Tedavisi

Menisküste Kök Hücre Tedavisi

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi