Diz Kıkırdak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
20 Haziran 2024

Diz Kıkırdak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz kıkırdak ameliyatı, dizde kıkırdak hasarı olduğunda uygulanan bir operasyondur. Günümüzde farklı teknikler kullanılarak, hastanın kendi dokularıyla diz kıkırdak onarımı yapılabilir. Diz eklemindeki kemik uçlarını kaplayan kıkırdak, sert ve elastik yapıda olur. Kemiklerin birbirine sürtünmesini azaltır. Ancak kıkırdağın hasar görmesiyle birlikte kemiklerin teması sırasında, kişide ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi etkiler oluşur. Bu nedenle diz kıkırdak ameliyatı yapılması gerekebilir.


Diz Kıkırdak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bunun için kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır:
  • Mikrokırık Yöntemi: Dizde kıkırdak bozukluğu olan yerde küçük delikler açılarak kemik iliği kök hücrelerinin hasarı giderilir ve bölgede kıkırdak yama oluşturulur.
  • Kıkırdak Hücresi Nakli: Kişinin sağlam kıkırdak hücreleri hasarlı diz kıkırdak bölgesine yerleştirilir.
  • Kadavradan Kıkırdak Nakli: Bazen kadavradan kıkırdak doku alınarak diz kıkırdak bölgesine nakledilebilir.
  • Enjeksiyon Yöntemi: Diz eklemine yapılan enjeksiyonla kıkırdaktaki sorun giderilir.
Ameliyat genellikle kapalı teknikle yapılır. Ameliyata alınan hastalara anestezi verilerek uyutulurlar. Ardından diz antiseptik maddelerle temizlenerek, artroskopik sistemler hazırlanır. Normalde ameliyatın süresi 2 saat kadar sürer. Ameliyatta ek olarak yapılan işlemler olursa, bu süre uzayabilir. Hastanın ayılması sonrasında, hasta hemen odaya çıkarılır.


Diz Kıkırdak Ameliyatı Sonrasındaki Olası Komplikasyonlar

Uygun ameliyathane ortamında yapılan artroskopik ameliyatlardaki enfeksiyon riski %1'den daha düşüktür. Eğer enfeksiyon oluşursa, yapılan artroskopi sayesinde eklem yıkanır. Enfeksiyonun ileri derecede olması halinde, ameliyatta yerleştirilmiş olan vida ve greftlerin yerinden çıkarılması gerekebilir. Bu yüzden hastalarda enfeksiyona engel olmak amacıyla anestezide damardan antibiyotik verilmesi uygun olur. Diz kıkırdak ameliyatı sırasında kullanılan aletlerin sterilize edilmesi de önemlidir.

Ameliyat nedeniyle oluşabilecek derin ven trombozu riski %5'ten daha düşüktür. Bu ameliyatın 3. gününden itibaren oluşabilir. Çok nadir aylar sonra oluşabilir. Bu komplikasyonda nadiren pıhtı koparak, beyne, akciğere gidebilir. Hastalarda bulunan bazı risk faktörleri de bunda etkili olabilir. Özellikle doğum kontrol hapı kullanımı, bacaklarda varis olması, genetik yatkınlık, önceden derin ven trombozu geçirenler bu konuda daha risklidir. Hastaların diz kıkırdak ameliyatından sonra derin ven trombozu oluşumundan korunmaları için, özel çoraplar giymesi, kan sulandırıcı ilaçların kullanılması, yatak egzersizi yapılması gibi önlemlerin alınması gerekir.


Diz Kıkırdak Ameliyatı Sonrası İyileşme

Ameliyatın ardından odaya çıkarılan hastalarda fazla ağrı sorunu yaşanmaz. Basit ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınabilir. Hastanın dizine, bacağına antiembolik çorap giydirilir. Yemek için 3-4 saat beklenir. Daha sonra hastalar koltuk değneği yardımıyla ayağa kalkabilir. Ancak baş dönmesine dikkat edilmelidir. Bu nedenle ayağa kalkmadan önce 5 dakika kadar beklenmelidir. Herhangi bir sorun çıkmazsa hasta aynı günde ya da 1 gün sonra taburcu edilebilir. Diz kıkırdak ameliyatından sonra 2 gün 38 derece ateşin olması normaldir. Enfeksiyon oluşursa, bunun etkisi 3. günden itibaren başlar.

Evde hastalar 7. günden itibaren bacağını uzatabilir. Bu süreçte buz uygulaması faydalı olur. Ayağa kalkmak için koltuk değnekleri kullanılmalıdır. Bu bacağına binen yükü azaltır. Hastaların bacaklarındaki çorap ya da bandajı çıkarmaması gerekir. Egzersizlerini düzenli yapması, kan sulandırıcı ilaçları düzenli kullanması gerekir. Ateş yükselmesi, ağrı, bacakta şişme gibi etkiler olursa, hemen doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Hastalar bacaklarına 6. haftadan sonra ağırlık verebilir. Koltuk değnekleri 8. haftadan sonra bırakılır. Bu süreçten sonra daha aktif bir yaşam sürebilirler. Sportif aktivitelere başlamak için 4. aydan sonra doktorun önerileriyle hareket edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

batuhan deniz Demiryürek

23 Nisan 2024 Salı

Hocam 16 haziranda ameliyat oldum 3 ay once kikirdak ameliyati oldum ve suan ustune tam basamiyorum Topal yuruyorum dizim de delik acip kok hucre ile yeni kikirdak olusucak dediler 3 ay oldu Topalim normal mi ?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Demren

Merhaba Batuhan Bey, ameliyattan 3 ay geçmesine rağmen hala bu şekilde ağrılar hissetmeniz ve topallamanız normaldir. Bu bölgede yapılan işlemler sonrasında etrafta bulunan doku zedelenmeleri uzun sürede yenilemektedir. Bu nedenle birkaç ay daha beklemeniz tavsiye edilir. Ancak periyodik kontrollerinizi aksatmamalısınız.

2. Cevap
cevap

Zerak

Merhabalar öncelikle çok geçmiş olsun . Bu ameliyat sonrası süreç biraz zorlu geçebiliyor ama kendinizi üzmeyin . Bu gayet normal eskisi gibi yürüyebilmeniz için iyice toparlaması gerekir bacağın. Yine ameliyat olduğunuz doktor ile görüşüp daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Çok geçmiş olsun. Sağlıklı günler dilerim

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Dizde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Diz Altı Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Diz Altı Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ameliyatı ve Sonrası

Diz Ameliyatı ve Sonrası