Diz Kapağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz kapağı şişmesi, günlük aktiviteleri zorlaştıran ve rahatsızlık veren bir durumdur. Şişlik, yaralanmalar, aşırı yüklenme veya eklem bozuklukları gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Doğru tedavi için nedenin belirlenmesi önemlidir. Bu yazıda, diz kapağı şişmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ele alınmaktadır.
Diz Kapağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
04 Eylül 2024
Diz kapağı şişmesi, kaynaklı ağrı ve rahatsızlıkların önüne geçmek için tıbbi destek alınmalıdır. Diz kapağı şişmesi, hareketlerinizi kısıtlayıp derin bir ağrı oluşmasına sebep olabilir. Uygun tedavinin yapılabilmesi için, diz kapağı şişmesine neyin sebep olduğunu bilmek önemlidir. Ani hareketler veya yaralanmalar diz kapağı şişmesine neden olabilir ve bu durum herkesin başına gelebilir.

Diz Kapağı Şişmesi Nedenleri


Ağır bir aktivite gerçekleştiriyorsanız ve tüm ağırlığınızı dizinizin üzerine veriyorsanız, bu ağırlık dizinizdeki eklemlere zarar verip gerilmesine ve daha sonra diz kapağında şişlik oluşmasına sebep olabilir. Spor yapmadan önce ısınma ve esneme hareketlerini yapmak, diz kapağı şişmesini önlemekte destek olacaktır. Dizin eklem bölgesindeki kıkırdak dokusunda incinme olduğu zaman da diz kapağında şişme oluşabilir. Dizde oluşan kireçlenme, diz kapağı şişmesine ve ağrılara sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. Bazı durumlarda kireçlenme aşırı derecede acı veren, su toplamış diz kapağı şişmesine sebep olabilir. İncik kemiğinizle diz kapağını birbirine bağlayan tendonlarda incinme, şişlik ve iltihaplanmalara sebep olabilir. Bu tür sorunlar genellikle basketbol gibi sıçramayı gerektiren sporları yapan kişilerde görülmektedir.

Ender Görülen Durumlar


Diz kapağı şişmesine sebep olan, ama ender rastlanan durumlar da vardır. Eğer uzun süre diz çökmeniz gerekiyorsa, diz eklemlerinizde sıvı birikmesi oluşabilir. Kesecik iltihabı olarak bilinen bu durum, en fazla sporcularda ve diz çöküp iş yapmak zorunda kalanlarda görülmektedir.

Diz Kapağı Şişmesi Belirtileri


Merdiven çıkmak, uzun süre oturmak, ön diz ağrısına sebep olabilir. Bu durumda da diz kapağı şişmesi meydana gelebilir. Diz kapağı şişmesini tedavi etmek için ilk önce şişliğin neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Bunun dışında da ağrı ve şişliği geçirmek için denenebilecek farklı yöntemler vardır. Sürekli yapılan aktivite sırasında yorulmuş olan dizi dinlendirmek ve stresi azaltmak için temponuza biraz ara vermek doğru olacaktır. İki günlük dinlenme, diz kapağı şişliğinin geçmesinde yeterli bir süredir.

Tedavi Yöntemleri

Diz kapağı şişmesinde buz koymak etkili bir yöntemdir. Havlunun içine buz koyup, şişliğe uygulamanız yeterli olacaktır. Ancak bu buz uygulamalarının 20 dakikayı geçmemesi gerekir. Aksi halde derinize veya sinirlerinize zarar verebilir. Diz kapağında sıvı birikmesini engellemek için zarar görmüş olan dizinize baskı uygulamak doğru olacaktır. Dizinizin altına bir yastık koyup, şişliğin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Püf noktası ise şişen dizinizin, kalp seviyesinden yukarıda tutulmasıdır. Ayrıca reçetesiz alınabilecek naproksen ve ibuprofen gibi bazı ilaçlarla ağrı ve şişliği geçirmede etkili olacaktır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Diz kapağının şişmesi sonucu ayağınızın üzerine basamıyorsanız, diziniz yürürken kilitleniyorsa, istirahat ederken bile ağrı geçmiyorsa ve evde uygulanan birçok tedaviye rağmen şişlik ve ağrı 3 günden fazla devam ederse, derhal bir doktora başvurulmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Dersu 12 Temmuz 2024 Cuma

Diz kapağımda şişlik ve ağrı var, merdiven çıkarken ve uzun süre oturduğumda daha da artıyor. Spor yapmıyorum ama ev işleri yaparken dizlerimi zorluyorum. Bu şişlik ve ağrıyı azaltmak için ne yapabilirim? Dinlenme ve buz uygulaması yeterli olur mu, yoksa doktora gitmem gerekir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Dersu Bey,

Diz kapağındaki şişlik ve ağrı, özellikle merdiven çıkarken ve uzun süre oturduğunuzda artıyorsa, bu durum mutlaka dikkate alınması gereken bir sorunun işareti olabilir. İlk aşamada dinlenme ve buz uygulaması şişliği ve ağrıyı hafifletebilir. Buz uygulamasını günde birkaç kez, her seferinde 15-20 dakika boyunca yapabilirsiniz. Ayrıca dizinizi yüksekte tutmak ve fazla zorlamaktan kaçınmak da faydalı olabilir.

Ancak, bu önlemler yeterli gelmezse ve şikayetleriniz devam ederse, bir doktora başvurmanız önemlidir. Çünkü bu tür belirtiler, menisküs yırtığı, bağ zedelenmesi veya diz kapağındaki kıkırdak problemleri gibi daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Uzman bir doktordan alacağınız profesyonel yardım, doğru teşhis ve tedavi için gereklidir. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve gerekirse tıbbi yardım alın.

Geçmiş olsun dileklerimle.

Çok Okunanlar
Diz Ameliyatı ve Sonrası
Diz Ameliyatı ve Sonrası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Diz Kapağı Yanması Belirtileri ve Tedavisi
Diz Kapağı Yanması Belirtileri ve Tedavisi
Diz Bağı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi
Diz Bağı Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi
Diz Bağı Kopması Belirtileri ve Tedavisi
Diz Bağı Kopması Belirtileri ve Tedavisi
Menisküste Kök Hücre Tedavisi
Menisküste Kök Hücre Tedavisi
Dizkapağı Çatlağında Aksama Olur mu?
Dizkapağı Çatlağında Aksama Olur mu?