Diz Kasları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Diz Kasları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diz Kasları

Diz, vücudun en önemli ve karmaşık eklemlerinden biridir. Bu fonksiyonunu üç önemli kemik (femur - uyluk, tibia - kaval kemiği, patella - diz kapağı), dört önemli bağ (MCL - iç yan bağ, LCL - dış yan bağ, PCL - arka çapraz bağ, ACL - ön çapraz bağ), birçok kas (kuadriseps, hamstring, popliteus, gastroknemius), tendon ve menisküsler (iç ve dış) ile gerçekleştirir.

Özellikle kuadriseps ve diz arkasındaki kasları hedef alan dikkatli egzersizlerle diz kaslarınızı güçlendirebilir ve dizlerinize daha fazla destek sağlayabilirsiniz. Kuadrisepsler dizin ön tarafında, hamstringler ise arka tarafında yer alır. Ağırlık gerektirmeyen basit egzersizlerle başlayın ve güçlendikçe egzersiz programınıza ağırlık ekleyin.

Diz Kasları İçin Öneriler

  • Omuzlarınızı ve başınızı geriye doğru çekin, düz bir şekilde ileriye bakarak durun. Elinizdeki bir süpürge ile dengenizi sağlayın. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Nefes alırken, kalçanız yere paralel olacak şekilde eğilin. Birkaç saniye bekleyin ve doğrulurken nefes verin.
  • Sırt üstü yatın ve dengenizi sağlamak amacıyla bir bacağınızı bükün. Diğer bacağınızı yaklaşık 20 santimetre kadar kaldırın ve birkaç saniye havada tutun. Her seferinde bacağınızı biraz daha yükseğe kaldırarak bu egzersizi tekrarlayın. Her iki bacak için 10'ar defa tekrarlayın.
  • Önünüze bir step tahtası veya küçük bir tabure koyun. Hamle yaparak taburenin üzerine çıkın ve geri hamle yaparak aşağıya inin. Her iki yönde toplamda 30 saniye boyunca tekrarlayın. Egzersizi yanlara hamle yaparak çeşitlendirin. Düşük bir tabure kullanmaya özen gösterin.
  • Bir sandalyeye oturun, dizlerinizi 45 derece bükün, topuklarınızı yerde tutun ve ayak parmaklarınızı yukarıya doğru esnetin. Topuklarınızı arkaya çekin ancak topuklarınızı yerde tutun. Topuk kirişi üzerinde baskıyı hissetmeniz gerekir. Yaklaşık 5-10 saniye tutun ve toplamda 10 tekrar yapın.

Öneri ve Uyarılar

  • Maksimum yarar sağlamak amacıyla egzersizlerinizde düzenli olun.
  • Herhangi bir egzersiz yaparken rahatsızlık hissederseniz veya ağrı duyarsanız bir uzmana başvurun.

Bağdaş kurarak oturma, kadınların dizleri üzerinde temizlik yapması, yüksek kilo, sürekli koşuşturma, dizleri bükme ve katlama gibi birçok sebepten ötürü kıkırdakların aşındığını vurgulayan uzmanlar, "Kıkırdakların aşınmasıyla birlikte dizlerde şişlikler oluşur. Bu şişliğin sebebi dizin içerisine dökülen sinovya denilen eklem sıvısını salgılayan bezin fazla uyarılmasıdır. Dizlerinde ağrı ve şişlik şikayetleri olan bireylerin bir doktora zaman kaybetmeden gitmeleri gerekmektedir. Buz uygulaması, doktorun uygun gördüğü kıkırdak güçlendirici ilaçlar ve egzersizler ihmal edilmeden yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen aşınmalar kemik yaralanmasına kadar ilerleyebilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir, hatta yara çok fazla ilerlediyse diz protezi takmak dışında başka çare kalmamaktadır" demektedirler.

Beslenme ve Egzersizin Önemi

Uzmanlar, yüzme ve yürüyüş gibi daha hafif, yaşa uygun, eklemlere aşırı yük bindirmeyen ancak kasları güçlendiren egzersizlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Tenis, basketbol, voleybol, futbol gibi ani yön değiştiren hareketlerle yapılan sporlar eklem kıkırdağının aşınmasına neden olabilir. Hedefli güçlendirme ve germe egzersizleri eklemleri korur, kasların etkinliğini artırarak eklemleri güçlendirir. Bol sebze, meyve, kuru baklagiller, balık, ölçülü miktarda kabuklu kuruyemiş (ceviz, fındık, badem, fıstık) ve yağsız süt ürünlerini içeren sağlıklı beslenme, kalp-damar sağlığı için olduğu gibi eklem sağlığı için de önemlidir. Katkı maddelerinden uzak, doğal beslenmek gerekmektedir. Çünkü kıkırdak kandan değil, eklem sıvısından beslendiği için çok az bir beslenme imkanı vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diz Sakatlıkları Nelerdir?

Diz Sakatlıkları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Kapağı Kayması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Kapağı Kayması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Çapraz Bağ Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Çapraz Bağ Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Dizkapağı Çatlağında Aksama Olur mu?

Dizkapağı Çatlağında Aksama Olur mu?

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Ağrısı Fizik Tedavisi

Diz Ağrısı Fizik Tedavisi