Aşırı Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Aşırı Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Diz Ağrısı

Diz, bacağımızda kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Yapısal olarak, diz kapağı, dizin öne doğru hareket etmesini engelleyen bir yapıdır. Güçlü bağ dokusu ile bedenin bütün ağırlığını ayakta düz tutan karmaşık, sağlam ve fonksiyonel bir yapıdadır ve vücudumuzdaki en büyük eklemlerden biridir. Günlük aktivitelerimizi yerine getirirken, ağır yük altında yaralanma, burkulma, incinme, kopma hatta kırılmalara maruz kalabilir. Dizimizde meydana gelen ağrılar, ağrının yeri ve neden kaynaklandığına göre değişir. Ağrı ile birlikte şişlik, morarma gibi şekil ve görüntü anormallikleri olabilirken; dokunulduğunda hassasiyet, kemik çıtlama sesi ya da diz kilitlenmesi de meydana gelebilir.

Aşırı Diz Ağrısı Nedenleri

Diz ağrıları, bacağımızda bir şeylerin yolunda olmadığının uyarısıdır. Dizde meydana gelen sakatlanmaların bir kısmının nedeni, ağrıya maruz kalan kişi tarafından bilinirken, çoğu zaman bir hekimin yardımına ihtiyaç duyulabilir. Genel olarak aşırı diz ağrıları şunlardan meydana gelir:

  • Menisküs Yaralanmaları: Aşırı diz ağrısının nedenlerinden biri menisküs yırtılmasıdır. Menisküs, dizimizde bulunan elastik ve dayanıklı kıkırdaktan meydana gelir. Uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında darbe emici tampon görevi görür. Özellikle sporcularda meydana gelen menisküs yırtığı; yere basıldıktan sonra aniden geriye dönüşlerde meydana gelir. Bir başka senaryoda ise hızla koşarken yere basıp burgu dönüşü yapmak menisküs yırtılmasına ve aşırı diz ağrısına neden olur. Dizde kilitlenme, hareket sınırlanması, aşırı ağrı ve şişlik belirtileri arasındadır.
  • Dizde Meydana Gelen Bursit: Diz eklem kemiklerini saran, eklemin rahat hareket etmesini sağlayan içi sıvı dolu keseciklere bursa denir. Dış kaynaklı yaralanmalar veya bazı romatizmal nedenlerle burslar iltihaplanarak dizde aşırı ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket sınırlanması bursit oluşumunun belirtileridir.
  • Diz Kapağı Sorunları (Tendinit): Dizlerimizin kas dokusunu eklemlere bağlayan tendonlarda genellikle dış kaynaklı meydana gelen iltihabi sorunlar aşırı diz ağrısı ve beraberinde hareket kısıtlanması, şişlik ve hassasiyet meydana getirir. Kros sporcuları, bisiklet yarışçılarında daha çok meydana gelir.
  • Çapraz Bağ Yırtılmaları: Uyluk kemiği ile kaval kemiğini birbirine bağlayan güçlü bağlardır. Ayak yerdeyken ani yön değiştirmek yırtığın en büyük nedenidir. Dize alınan şiddetli bir darbe ve yüksekten atlama yırtığın başka nedenleridir. Basketbol oyuncuları ve kayakçılarda sık karşılaşılan bu yaralanma aşırı diz ağrısını beraberinde getirir.
  • Romatizmal Diz Hastalıkları: Akdeniz ateşi, Behçet hastalığı ve gut hastalığı her yaş grubunda görülebilen hastalıklar olup, vücudun her yerini etkileyen hastalıklardır. Daha çok genetik yatkınlık ve bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluklar bu hastalıkların nedeni olup, belirtileri arasında en sık karşılaşılan aşırı diz ağrısı ve halsizliktir.
  • Diz Eklemi Kireçlenmesi (Osteoartrit): Dizde kireçlenme, insan bedeninde yaşlanma ile kaçınılmaz bir gerçektir. Bursların yeterliliğini kaybetmesi, genetik yatkınlık, kilo sorunları, çeşitli eklem hastalıkları, kıkırdak yaralanmaları ve çeşitli kazalar dizlerde kireçlenme meydana getirir. Dizde meydana gelen kireçlenme, kıkırdağın bozulmasına ve şiddetli diz ağrısına neden olur. Devamında kemiklerin birbirine sürtmesi kireçlenmenin bir başka olumsuz etkisidir. Kireçlenmiş dizin aniden ters yönlü hareketi ya da hareketsiz yaşam diz ağrısını artırır.

Diz Ağrısının Tedavisi

Dizlerde meydana gelen yaralanmalar ve hastalıklar beraberinde şişlik, dizin bükülmesinde kısıtlanma, yürüme zorluğu, dizde ağrı, şişlik veya diz tutmaması gibi sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler ortaya çıktığında ortopedi hekimine başvurarak tedaviye başlamanız gerekmektedir. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, fizik tedavi, cerrahi müdahale ve dinlenme gibi farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Hangi tedavi yönteminin uygun olacağı, ağrının nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Uzman bir hekim tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Diz Replasmanı Enfeksiyonu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Ameliyatı ve Sonrası

Diz Ameliyatı ve Sonrası

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ayak Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ayak Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Diz Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Altı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Sıvı Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Sıvı Kaybı Belirtileri ve Tedavisi