Prp Diz Tedavisi Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Prp Diz Tedavisi Nelerdir?

Prp Diz Tedavisi

PRP sözcüğü, trombositten zengin plazma anlamına gelen "Platelet Rich Plasma" sözcüklerinin baş harflerinden alınmıştır. İlk geliştirildiği dönemlerde bu tedavi yöntemi kozmetik amaçlı olarak geliştirilmiş olsa da, sonraki dönemlerde kas ve iskelet yapısı üzerinde de etkili olduğu görülmüş ve bu alanda yeni bir teknoloji olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bu yöntemde, ilaç yerine hastadan alınan kan örneği ile hazırlanan bir tedavi yöntemi uygulandığından, herhangi bir yan etki riski de taşımamaktadır. Bu yöntem için hastadan alınan 20 cc kadar kan, pıhtılaşmayı engelleyen ilaçları da içeren özel olarak hazırlanmış tüplere alınarak santrifüj işleminden geçirilir. Bu işlem sonunda trombositlerin dışında kalan hücreler dibe çökerken, trombosit yönünden zengin plazma sıvısı üstte kalır. Trombosit yönünden zengin her milimetreküp, bir milyon trombosit içeren sarı renkli sıvıdan trombosit yönünden zengin dip kısımlarına yakın yerden enjektöre çekilir. En son işlem olarak, trombositleri tekrar aktif hale getirmek için kalsiyum klorür eklenerek kullanıma hazır hale getirilir. Bütün bu işlemlerin sonunda PRP kullanıma hazır hale gelir ve bekletilmeksizin dize uygun bir teknikle enjekte edilir.

PRP tekniği sadece diz tedavisinde kullanılmaz, birçok tedavide uygulanır.

Prp Tedavisi Uygulama Şekli

Diz kireçlenmeleri için bir ay ara ile olmak üzere üç seans olarak uygulanır. Omuz kasları yırtılmaları ve dirsek zedelenmeleri gibi durumlarda birer ay ara ile olmak üzere iki seans olarak uygulanır. PRP tedavi yöntemi, eklem içi kayganlaştırıcı enjeksiyonu tedavisinde de kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken konu ise, bu tedavi öncesi kortizon tedavisinin PRP tedavisinin etkisini azaltabileceğidir. PRP tedavisi en sık diz kireçlenmeleri, dizde kıkırdak doku hasarları, erken yaşlarda görülen kıkırdak doku aşınmaları gibi hastalıklarda, ayrıca omuz kısa kas romatizmaları ve kas yırtılmalarında ve sporcularda sık görülen kas rahatsızlıklarında uygulanmaktadır.

Prp Tedavisinin İyileştirici Etkisi Başlama Süresi

PRP tedavisi uygulandıktan bir kaç hafta sonra yavaş bir süreç içinde iyileştirici etkisini göstermeye başlar; bu süre yaklaşık 3-12 ay arasında sürebilir. PRP enjeksiyonları, kortizon tedavisi gibi hemen ağrı kesici etkisi göstermez. Özellikle diz kireçlenmelerinde bu süreçte ağrı kesilmesi yavaş olur, ancak kortizon tedavisinde hastalığın 6-12 ay tekrarlama riski PRP tedavisinde görülmez. İyileştirme sürecini desteklemek için PRP tedavisi sadece enjeksiyonla kalınmamalı, fizik tedavi ve diz egzersizleri ile desteklenmelidir.

Prp Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

PRP tedavisinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sadece uygulandığı bölgede biraz ödem ve geçici bir ağrı oluşabilir, ancak bu durum birkaç gün sürer ve geçicidir. Ağrıların azaltılması için bazı ağrı kesiciler de kullanılabilir. Burada anlatılan doğal tedavi yöntemi olan PRP tedavi yöntemi, henüz yeni olmakla beraber oldukça umut verici sonuçlar alınmıştır.

PRP tedavi yöntemi sadece diz kireçlenmeleri ve diz eklemleri ile sınırlı olmayıp, diğer hastalıklar üzerinde de oldukça iyileştirici sonuçlar alabileceği konusunda umut verici gelişmeler göstermektedir. Bunlardan birisi de PRP yöntemi ile saç tedavisi yöntemidir. PRP tedavi yöntemi, gün geçtikçe yaşlanan bireylerimiz için diz kireçlenmeleri ve diz rahatsızlıkları için umut verici bir tedavi yöntemi olmaya adaydır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diz Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diz Kapağı Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Bağı Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Bağı Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Protezine Rapor Verilir mi̇?

Diz Protezine Rapor Verilir mi̇?

Güncel

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?