Diz Kilitlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Diz Kilitlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kilitlenmesi

Diz kilitlenmesi, dizin belirli bir pozisyonda sabit kalıp açılamaması durumudur. Bu durum, diz içinde mekanik bir blok etkisi yaratan bir sorundan kaynaklanabilir. Kilitlenme kalıcı olabilir veya zamanla çözülebilir. Sıklıkla menisküs yırtığı ve serbest cisim (Loose body) gibi durumlar bu soruna neden olur. Kilitli diz ifadesi, dizin bükülmesi veya düzeltilmesi konusunda yetersizlik yaşanmasını anlatan bir terimdir. Kilitli dizin iki genel çeşidi bulunur. Diz ya hiç hareket etmez ya da mekanik bir blok nedeniyle hareket etmek büyük bir ağrıya neden olur.

Diz kilitlenmesi mekaniksel bir blok yüzünden olduğunda, dizin içinde fizyolojik bir mekanizmanın engellendiği anlamına gelir. Bu durumda, "menisküs yırtığı neden kilitlenmeye neden olur?" sorusu ortaya çıkar. Menisküs yırtığı, bu türden bir blokajı ortaya çıkarabilir. Diz içinde, dizin normal hareketini engelleyen bir sıkışma olabilir. Hastalar, diz hareketi sırasında şiddetli ağrı yaşadıklarını ifade ederler. Zamanla, bu tür bir sorun, iyi bir fiziksel kontrol ile belirlenmelidir. Bu tür sıkıntılar iki şekilde olabilir ve bu nedenle kesinleştirilmesi kolay değildir.

Diz bedendeki en karmaşık ve önemli eklemlerden biridir. Gün içerisinde birçok hareketimize bağlı olarak oldukça fazla kullanıldığı için yaralanma ve incinme ihtimali de yüksektir. Konu diz olduğunda, karmaşık yapısından ötürü birçok çeşitli sıkıntı söz konusu olabilir. Diz ağrısının yeri ve şiddeti, ağrının neden kaynaklandığına bağlı olarak değişir. Diz ağrısına eşlik eden bazı belirtiler şişme, sertlik, kızarıklık, dokunulduğunda sıcaklık, çıtırtı sesi, kilitlenme veya dizi tamamen düz duruma getirememe olabilir. Çoğu önemsiz ağrılar, kendiliğinden bakım önlemlerine iyi yanıt verir. Ancak problemin ne olduğuna bağlı olarak dizinizin bir ameliyata da gereksinimi olabilir. Ağrılar, vücudumuzda bir şeylerin yolunda gitmediğine dair uyarılar verir. Nedeni bilinsin ya da bilinmesin, dinmeyen ve günlük yaşamı aksatan diz ağrıları için doktora başvurmak en doğru karar olacaktır. Aşağıda diz ağrılarının yaygın sebeplerini ve dizin yapısına bağlı olarak ağrının ne türde ortaya çıktığını inceleyebilirsiniz.

Yaralanmaların Sebep Olduğu Diz Ağrıları

Yaralanmalar, dizdeki bağlar, tendonlar, diz eklemini çevreleyen ve bursa adı verilen sıvı dolu kesecikler, kemikler veya kıkırdağı etkileyebilir. Diz ağrısına sebep olan en yaygın diz yaralanmaları şunlardır:

  • Patellar (Diz Kapağı) Tendiniti: Patellar tendiniti, bir veya daha fazla tendonun iltihaplanması durumudur. Tendonlar, kemik ve kasları birbirine bağlayan kalın ve ipliksi kordonlardır.
  • Menisküs Yırtığı: Menisküs dokusu, sağlam ve lastik benzeri bir kıkırdaktan oluşur ve kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında bir şok emici işlevi görür. Dize ağırlık verilmişken ani bir dönüş yapılırsa yırtılabilir.
  • Ön Çapraz Bağ (ACL) Yaralanmaları: ACL, kaval kemiği ile uyluk kemiğini birbirine bağlayan dört bağdan biridir. ACL'nin yırtılması, genellikle basketbol veya kayak gibi ani yön değiştirme gerektiren sporlarda yaygındır.
  • Diz Bursiti: Bazı diz yaralanmaları, dizdeki bursalarda (eklemi saran kesecikler) iltihaplanmaya neden olabilir. Bu kesecikler sayesinde tendonlar ve bağlar eklemin üzerinden yumuşakça kayar. Diz bursitinin semptomları arasında ağrı, kızarıklık, şişme ve hareket kısıtlanması bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Kilitlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kilitlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Prp Diz Tedavisi Nelerdir?

Prp Diz Tedavisi Nelerdir?

Diz Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diz Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Diz Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dizde Ödem Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Ödem Belirtileri ve Tedavisi