Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diz Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kayması

Diz kayması, bacak hareket ettiği esnada diz kapağı bölgesinin uyluk kemiği üzerindeki yatağında aşağı yukarı doğru hareket etmesi sonucu meydana gelir. Diz kapağının bu yataktan çıkması durumunda bölgede hasar oluşur ve diz kapağı başka bir yöne doğru kaymaya başlar. Bu durum, diz kapağı yapısındaki parçaların başka bir yöne kaymasıyla sonuçlanır ve diz kapağı yatağında yeni bir pozisyon almaya çalışır. Bu süreçte diz eklemi üzerinde oluşan basınç, sağa veya sola kaymalara neden olur.

Diz Kayması Neden Olur?

  • Diz kayması, özellikle oturarak iş yapan kişilerde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Oturma şekli, diz kapağının kaymasında etkili olup, bacaklarını iki yana açarak ve dizlerini 90 derece açıyla kırarak oturmayan kişilerde diz kayması meydana gelebilir.
  • Diz kapağı katlanarak oturulan pozisyonda, şapka gibi pozisyon aldığında yana doğru kaymalar gözlenir. Bu kayma sırasında diz kapağındaki kıkırdak yapı yıpranır ve bu durum dizde ağrıya ve sorunların ilerlemesine neden olabilir.
  • Diz kapağı kayması, bacak bacak üstüne atıldığında, sandalye üzerinde oturarak çalışan kişilerde ve step sporu yapanlarda da sıkça görülebilir.
  • Koşu bandında eğimli bir pozisyonda koşma esnasında da diz kapağında kayma meydana gelebilir.
  • Diz kapağı kayması ve kapakta oluşan problemler birdenbire ağrı olarak ortaya çıkmaz. Bu ağrılar, koşarken, uzun süre oturma sonucu, merdiven inip çıkma esnasında ya da uzun yolculuklarda diz kapağında ağrılar ile ortaya çıkar.
  • Dizler bükülü kaldığında, burada bulunan sıvının yüzeyi kapandığı için hareket esnasında eklem arasında sıvı bulunmadığından diz bölgesinde sapma meydana gelir.

Diz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diz kapağı kaymasının tedavisinde ilaç veya diğer konservatif yöntemler uygulanarak bu bölgenin tedavi edilmesi sağlanır. Ayrıca, diz kapağındaki kaymanın derecesine ve aşamasına bakılarak yapılan tetkik ve testler ile bu hastalık belirlenir. Bu hastalık, artroskopik cerrahi ile dışa kayan diz kapağının yerine oturtulmasıyla tedavi edilir. Ayrıca, burada oluşan yumuşak doku ve yıpranan kıkırdak bölgesinde temizleme yapılır. Yapılan bu tedavi sonrasında diz bölgesinde yaklaşık olarak 15 gün şişlik meydana gelir. Cerrahi işlemden 4 hafta sonra hasta günlük yaşantısına geri dönebilir. Diz kapağı kayması tedavi edilmezse, dizde kireçlenmenin artmasına sebep olabilir. Böyle durumlarda diz protezi cerrahisi uygulamak gerekebilir. Geçmeyen diz ağrılarında mutlaka ortopedi doktoru ile irtibata geçilmesi önemlidir. Diz kapağındaki kaymanın derecesine bağlı olarak bu bölgeye uygulanacak krem ve ilaçlar ile kaymadan kaynaklı diz ağrısının azaltılması sağlanır. Diz kaymasının ilerlediği zamanlarda sancılı ve ağrılı süreçler yaşanır. Bu sebeple en ufak bir problem dikkate alınmalı ve çare bulunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diz Ameliyatı ve Sonrası

Diz Ameliyatı ve Sonrası

Haber Bülteni