Diz Kapağı Kayması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Temmuz 2024

Diz Kapağı Kayması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Kapağı Kayması Ameliyatı

Diz kapağı kayması ameliyatı, günümüzün ileri teknolojisi sayesinde oldukça basit ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu ameliyatlarda kullanılan artroskopi cerrahisi, işlemi büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.

Diz Kapağı Kayması Nedir?

Bacak hareket ettikçe, diz kapağı da uyluk kemiği üzerindeki yatağı içinde hareket eder. Ancak diz kapağı, bu yatağından azıcık bile çıktığında hem ağrıya neden olur hem de kendi yapısında hasar meydana gelebilir.

Diz kapağı yapısındaki parçaların her biri doğru şekilde yerine getirildiğinde bu sorun giderilir ve diz kapağı yatağında kolaylıkla kayar. Bu durumda, diz kapağının eklem yüzeyine binen basınç eşit şekilde dağıtılır.

Diz Kapağı Kayması ve Risk Faktörleri

Diz kapağı kayması problemi, özellikle uzun süre oturarak çalışanlar ve ofis çalışanları için önemli bir sorundur. Ağa oturuşu dediğimiz oturma şekli de diz kapağı kayma problemlerine önemli ölçüde sebebiyet vermektedir. Bu oturma tarzında, diz kemiğini şapka gibi örten diz kapağı, dış yana doğru kayar ve bu kayma diz kapağında bulunan kıkırdağı yıpratır.

Diz kapağı kayma problemi, dizde ani dönme esnasında şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Kişiler, patella kemiğinin dizin dışına doğru kaydığını hisseder. Kısa bir süre içinde eklem içi kanamaya bağlı olarak dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. İlk yardım olarak buz ve bandaj uygulaması yapılmalıdır. Acil servislerde doktorlar, esnek bir hareketle kemiği yerine oturtabilirler.

Tedavi Yöntemleri

Diz kapağı kayma problemlerinde dışarıdan yapılan ilaç tedavileri genellikle etkili olmaz. Artroskopi cerrahisi ile kayan diz kapağı yerine oturtulur. Plika denilen yumuşak doku ve yıpranan kıkırdaklar temizlenir.

Artroskopik cerrahi, eklemi ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan, eklem içini görüntülemeye yarayan cerrahi bir girişimdir. Artroskopik cerrahiden sonra, yaklaşık on gün kadar diz kapağında şişlik görülebilir. Hasta, işlemden 3-4 hafta sonra günlük yaşantısına geri dönebilir.

Uzun Dönem Sonuçları

Diz kapağı kayması tedavi edilmezse, dizde kireçlenme görülebilir ve bu durumda diz protezi cerrahisi uygulanması gerekebilir.

Diz kapağı kayması ameliyatından sonra 1-6 hafta arası kontroller yapılmalı ve fizik tedavi yöntemleri ile hastanın daha çabuk iyileşme ve rahatlama sürecine girmesi sağlanmalıdır.

Sonuç

Diz kapağı kayması, erken teşhis ve uygun cerrahi müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir durumdur. Modern artroskopi teknikleri ile ameliyatlar daha az invaziv hale gelmiş ve iyileşme süreleri kısalmıştır. Hastalar, ameliyat sonrası düzenli kontroller ve fizik tedavi ile normal yaşamlarına hızla dönebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Kapağı Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Diz Protezine Rapor Verilir mi̇?

Diz Protezine Rapor Verilir mi̇?

Çocuklarda Diz Kapağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Diz Kapağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi