Diz Sakatlıkları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Diz Sakatlıkları Nelerdir?

Diz Sakatlıkları

Diz sakatlıkları, ağrı ve şikayetlerin en fazla görüldüğü yerler arasındadır. Diz sakatlanmaları için ortopedi kliniğine başvurmak gereklidir. Vücudun en geniş ve en büyük eklemi diz eklemidir. Uyluk, diz kapağı ve kaval kemiği tarafından oluşturulan bu eklem, diğer eklemlerden farklı hareket özelliklerine sahip olduğundan en fazla sakatlanmalara maruz kalan bölgelerden biridir. Uyluk kemiği ile kaval kemiği arasındaki anatomik uyumsuzluk da bu sakatlanmaların sık yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu uyumsuzluk, eklem içindeki statik yapılar olan kıkırdak, menisküs ve bağlar tarafından fonksiyonel olarak giderilmekte ve dizin işlevini yapabilmesi açısından uyum sağlanmaktadır. Dizin dinamik uyumu ise tendonlar ve kaslar tarafından sağlanmaktadır. Diz ekleminde içte ve dışta olmak üzere iki menisküs bulunmaktadır. Bu menisküsler vida görevi görerek ekleme binen ağır yüklerin dengeli dağılımını sağlamaktadır. Dizin öne kaymasını önlemek için ön çapraz bağ, arkaya kaymasını engellemek için ise arka çapraz bağ bulunmaktadır. Dizin yanlara kaymasını engellemek için ise iç yan bağ ve dış yan bağ görev yapmaktadır. Şimdi, diz sakatlıklarının neden ve nasıl oluştuğunu inceleyelim.

Menisküs Sakatlanmaları

Menisküs sakatlanmalarında, dizi bükerken dizde bir takılma ya da dizi bükememe gibi sıkıntılarla karşılaşılır. İç ve dış menisküste özellikle arka kısımda yırtıklar oluşur. Genellikle futbolcularda bu duruma sık rastlanmaktadır. Kişi dizini hafifçe bükerken bir ağrı hisseder. Fizik muayenede kuadriseps kasında lif kaybı ve eklem kısmında hassasiyet görülmektedir. Tanı koymada MR yöntemi sık kullanılmakta ve net sonuç vermektedir.

Patellafemoral Fonksiyon Bozukluğu

En sık görülen diz rahatsızlıklarından biridir. Bu rahatsızlıkta dizin ön kaslarına aşırı yüklenme görülür. Diz kapağı kemiğinin bulunduğu yer itibariyle bu rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlık aniden bir ağrı ile başlar; bu ağrı diz kapağının tam ortasında ya da gerisinde ortaya çıkar. Yapılan sporun ya da aktivitenin bitmesi durumunda bu ağrı da son bulur. Ancak tekrar başlaması olasıdır ve yine yaptığınız bir faaliyette tekrar ağrılar görülebilir.

Fizik muayenede diz kaslarında lif kaybı görülebilir. Bunun yanında diz kemiğinin yerinden oynadığı ya da yerinden çıktığı da gözlemlenebilir. Bu durumun tedavisi için orada bulunan kuadriseps kasının güçlendirilmesi gerekmektedir. Uygulanan fizik tedavi 8-9 ay sürmelidir. Ancak hasta bu süreci tamamlamış ve sıkıntıları halen devam ediyorsa cerrahi müdahale gerekmektedir.

Diz Sakatlıklarının Önlenmesi

Diz sakatlıklarını önlemek için çeşitli önlemler almak mümkündür. Bu önlemler arasında:

  • Düzenli egzersizler yaparak diz kaslarını güçlendirmek
  • Doğru spor ayakkabıları kullanmak
  • Isınma ve soğuma egzersizlerine önem vermek
  • Aşırı yüklenmelerden kaçınmak
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek

yer almaktadır. Bu önlemler, diz sakatlıklarının oluşma riskini azaltarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni