Diz Kapağı Kayması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Diz Kapağı Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kapağı Kayması

Diz kapağı kayması, diz kapağının uyluk kemiği üzerindeki olukta düzgün bir şekilde hareket etmediği durumlarda ortaya çıkar. Normalde, diz kapağı bu olukta yukarı ve aşağı hareket eder. Ancak, diz kapağı bu olukta doğru pozisyondan kayarsa ağrıya ve hasara yol açabilir. Diz kapağının anatomik yapısı ve çevresindeki yapılar düzgün çalıştığında, diz kapağı düzgün bir şekilde hareket eder ve bu hareket sırasında üzerine binen yük eşit olarak dağılır. Bu sayede herhangi bir hasar meydana gelmez.

Diz Kapağı Kaymasının Nedenleri

Özellikle uzun süre oturarak çalışan insanlar ve ofis çalışanları, diz kapağı kayması problemi ile sıkça karşılaşabilirler. Geçmişte, erkeklerde daha sık görülen bu problem, günümüzde kadınlarda da yaygın hale gelmiştir. Bu durum özellikle bağdaş kurma gibi oturma şekilleri ile ilişkilidir. Kadınların da bu oturma pozisyonunu benimsemesi ile diz kapağı kayması olasılığı artmıştır.

Bunun yanı sıra, uzun süre bacak bacak üstüne atan, uzun süre hareketsiz kalan veya step gibi yoğun fiziksel aktivite yapan insanlarda da diz kapağı kayması görülebilir.

Diz Kapağı Kaymasının Belirtileri

  • Şiddetli ağrılar
  • Oturma, koşma gibi eylemlerde zorluk yaşama
  • Diz kapağında morluklar

Diz Kapağı Kaymasının Tedavisi

Diz kapağı kayması problemi ile karşılaşan hastalara genellikle ilaç ve diğer konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak bu tedaviler her zaman yeterli sonuç vermez. Hastalığın derecesine göre artroskopi tedavisi ve klasik cerrahi tedaviler uygulanabilir. Artroskopi cerrahisi ile dış yana kayan diz kapağı yerine oturtulup, diz kapağı kıkırdağı temizlenir. Bu tedavi sonrasında diz kapağında yaklaşık 10 gün süren bir şişlik görülebilir. Hasta, 3-5 hafta içinde günlük yaşamına dönebilir.

Eğer bu tedavi yöntemleri ile de sonuç alınamazsa, diz kapağı ameliyatı ile protez cerrahisi uygulanabilir. Bu yöntemde diz kapağı içine protez yerleştirilir. Ciddi sıkıntılar yaşıyorsanız, acilen bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diz Ağrısı Fizik Tedavisi

Diz Ağrısı Fizik Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Çapraz Bağ Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Çapraz Bağ Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz Kilitlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kilitlenmesi Belirtileri ve Tedavisi